Киевчани повикани да ја штедат струјата во вечерните часови

Жителите на Киев беа повикани во саботата да ја намалат употребата на електричната енергија во вечерните часови, откако рускиот ракетен напад ја оневозможи електричната инсталација во близина на украинскиот главен град.

Официјални лица изјавија дека струјата е вратена низ Украина откако руските ракети ја погодија енергетската инфраструктура.

Украинскиот државен енергетски оператор Укренерго, сепак, ги повика жителите на Киев и неговата околина да ја намалат потрошувачката на електрична енергија од 17 до 23 часот и предупреди на можни прекини во напојувањето.

И жителите на Житомир, Черкаси и Чернихив се повикани да штедат електрична енергија.

„Ако жителите го игнорираат овој совет, ќе имаме потешкотии и ќе биде неопходно да се отстранат светлата“, рече Укренерго.