Кина олеснува некои анти-ковид мерки

Повеќе кинески градови делумно ги намалија ограничувањата против коронавирусот, додека полицијата денеска продолжи да патролира по улиците за да спречи протести.

Гуангжу на југ, Шиџиажуанг на север, Ченгду на југозапад и други големи градови објавија дека ги ублажуваат задолжителните мерки за тестирање и контрола на движењето. Во некои области, пазарите и автобуските линии се повторно отворени. Со силно полициско присуство досега немало знаци на протест.

На социјалните мрежи беше објавено дека полицијата по случаен избор ги запира луѓето да ги провери нивните телефони, веројатно барајќи забранети апликации како Твитер.

Властите денеска пријавија 36.061 нови случаи на коронавирус во последните 24 часа, од кои 31.911 без симптоми.