Климатските промени го зголемуваат ризикот од тропски болести во Европа

Студијата на Истражувачката група за медицински биодиверзитет и паразитологија на Универзитетот Гете во Франкфурт сугерира дека зголемувањето на температурите ќе доведе до тоа на тропските и суптропските инсекти да им е сè поудобно во Европа.

Студијата е нарачана од германската мрежа за борба против занемарени тропски болести.

Меѓу инсектите кои можат да пренесуваат заразни болести е и азискиот тигрест комарец. Може да пренесе денга, жолта треска или вирус зика на луѓето.

Овој тип на комарци по потекло е од Јужна и Југоисточна Азија, но поради зголемувањето на глобалните температури веќе може да се најде во делови од Централна Европа. Ларвите на комарците се развиваат побрзо кога е топло.

Користејќи го примерот на тигрестиот комарец, истражувачкиот тим предводен од биолозите Сара Кунзе и Свен Климпел пресметал колку погодни живеалишта ќе се прошират во Европа во зависност од температурата.

Во вториот чекор, научниците испитуваа како различните температури влијаат на преносот на патогени.

Тие открија дека дури и со глобално зголемување на температурата за помалку од два Целзиусови степени, во иднина ќе преовладуваат климатски услови поволни за пренос на заразни болести во речиси сите делови на Европа.

Научниците препорачуваат едукација на населението и сметаат дека е неопходно да се едуцираат лекарите за вакцинација, дијагноза и терапија на заразни тропски болести.