Коалиција Алијанса за Албанците и Алтернатива: Ова беа најнедемократските избори што некогаш биле организирани во нашата земја

106

Ние сме тука вечерва пред Канцеларијата на делегацијата на Европската унија во Скопје да, на крајот од овој марш и во духот на вредностите што ги промовира ЕУ, да го пренесеме ставот на партиите што го организираа овој марш – Алијанса за Албанците и Алтернатива, порачуваат од партиите по денешниот марш.

„Ние судиме дека изборите што штотуку завршија, докажаа уште еднаш дека демократијата кај Албанците е безначајна идеја, затоа што зборот избори во албанскиот политички камп стана еквивалентен на зборот кражба. Манипулацијата со волјата на албанските гласачи, што веќе се случува на неколку изборни циклуси и која беше брутално истакната особено на последните избори, е аларм за нас дека ако не реагираме денес, утре може да биде предоцна. Навистина, ние како партија може да се повлечеме од оваа нееднаква и не фер трка за нас, но се плашиме дека албанските гласачи ќе се лизгаат кон диктатурата и на долг рок може да има непожелни и непредвидливи импликации не само за Албанците, кои денес се жртви на државно фаќање“, велат од коалицијата

Од протесниот марш ги испратија следниве пораки:

Изборите организирани на 15 јули 2020 година за коалицијата Алијанса за Албанците и Алтернатива се најнедемократските избори што некогаш биле организирани во нашата земја. Купување гласови, рекетирање на гласачи, корупција и заплашување на комесарите, узурпација на слободата на избор, гласање за луѓе кои не се тука, злоупотреба на записници и други манипулации со правото на глас се сигнали за нас дека албанското општество во Македонија е заробена од каста мафијаши, кои се преправаат дека се политички партии и повеќе не се занимаваат со изборни понуди, туку се склони само на нелегитимни средства насочени кон грабеж на слободната волја на граѓаните.

Овој начин на организирање на изборите, покрај тоа што става дамка на демократијата кај нас, исто така, предизвикува обесхрабрување кај албанските граѓани да учествуваат на изборите кога веќе се знае резултатот од изборите и, уште повеќе, ја убива демократијата, претворајќи се во монизам, диктатура или поточно демократија, што како резултат може да има акумулирано незадоволство што може да еруптира во незамисливи форми.

Ова е причината зошто ние сме тука вечерва да се изјасниме дека за нас Демократската унија за интеграција не е победник на овие избори, туку е арамија на албанската политичка волја и, следствено, тој може да ја има легалноста според Државна изборна комисија, но никогаш нема да има легитимност за застапување на албанскиот народ во Македонија.

Врз основа на ова, ние бараме од земјите на Европската унија:

Да се ​​осуди злоупотребата на правото на глас кај нас и да не се признае легитимноста на ДУИ како претставник на Албанците во Северна Македонија;

Со помош на ЕУ, да се започне процесот на радикална реформа на Изборниот законик, така што идните избори да станат пример дека нашата земја ги исполнува европските стандарди за фер и демократски избори.

Нашата борба за демократија ќе продолжи и нема да запре се додека не се постигне целосна демократија во албанскиот политички камп. Веќе имаме 12 пратеници кои, без оглед дали ќе бидат дел од мнозинството или не, тие ќе бидат гласот на Албанците за демократија и нема да дозволиме ништо друго да ја замени демократијата во нашата земја. Ако сме земја која има за цел европска интеграција, слободата и демократијата треба да бидат клучен збор за оваа интеграција-порачуваат Алијанса за Албанците и Алтернатива.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.