Коцарев: „Да изградиме консензус за опстојот на Македонија, и Андреевски кажа ‘во казан е клаена и ѓаволи играат околу неа’!“

„Предлагам да пристапиме кон создавање консензус за опстојба и одржлив развој на Македонија, поддржан од политичките субјекти во континуитет, независно дали се на власт или во опозиција.“ – кажа претседателот на Македонската академија на науки и уметности Љупчо Коцарев денес во своето „Слово за академик Божин Павловски“ по повод неговиот јубилеј 80 години од раѓањето и 60 години од творештвото.

Покрај другото, Коцарев во својата реч по овој повод истакна: „Живееме во бурни времиња, а Македонија е ‘во казан клаена и сите ѓаволи играат околу неа’, како што кажал Петре М. Андреевски, а јас би додал, и во неа. Како да опстоиме во такви времиња? Како македонска Македонија да не исчезне? Предлагам и да пристапиме кон создавање консензус за опстојба и одржлив развој на Македонија, поддржан од политичките субјекти во континуитет, независно дали се на власт или во опозиција.“

„Веќе 60 години академик Павловски со своето монументално дело – дваесет и двата романи што денес ги промовираме – се обидува да им се спротивстави на разнебитувањето на Македонија и на исчезнувањето на Македонците. Академик Павловски преку своето творештво шири просветителство, проповеда за Македонија и нејзината култура.

„Со своите „’книжевни карактери’, во кои ‘се притаени многу страдалници и современици од реалниот живо’, со тоа свое огромно и непроценливо творештво Павловски сведочи дека Македонија во ‘вечната темнина ниту се гаси, ниту светлост губи’.“

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.