Комарците повеќе ги „сакаат“ оние кои пијат алкохол и кафе

Зошто некои луѓе постојано се каснуваат од комарци, а други ретко? Новото истражување сугерира дека исхраната може да игра улога. За повеќето, каснувањето од комарец е мала непријатност што предизвикува кожата да отече и да чеша на местото на каснувањето. Некои видови комарци, во одредени делови на светот, можат да пренесат болести како маларија, зика треска, жолта треска и денга треска.

Според Светската здравствена организација, половина од светската популација е изложена на ризик од заразување со маларија, а во 2020 година се регистрирани 627.000 случаи на болеста. Со климатските промени расте заканата од комарците како носители на болести.

Покрај бојата на облеката што ја носиме и температурата на телото, утврдено е дека мирисите на здивот и кожата можат да ги поттикнат комарците да каснуваат. Фактори кои влијаат на мирисот на телото вклучуваат физиологија, бременост, генетика, инфекции и микробиом на кожата.

Бидејќи она што го јадете и пиете може да влијае на вашето дишење и микробиомот на кожата, новото истражување покажува дека промената на вашата исхрана може да влијае на вашата привлечност кон досадните инсекти.

Човечкото тело произведува повеќе од 350 различни испарливи соединенија. Некои ги привлекуваат комарците повеќе, други помалку. Она што ги привлекува комарците вклучуваат јаглерод диоксид, млечна киселина (произведена за време на вежбање), ацетон (се ослободува во кетоза) и амонијак.
Неколку студии покажаа дека пиењето алкохол може да ги зголеми испарливите органски соединенија во телото кои ги привлекуваат комарците. Студијата објавена во списанието на Американското здружение за контрола на комарци објави дека меѓу 13 учесници, истражувачите ги мереле биомаркерите пред и по пиењето пиво и откриле дека процентот на комарци што слетуваат на поединци се зголемува по пиењето пиво.

Друга студија, објавена во списанието PLOS ONE, исто така, покажа дека потрошувачката на пиво го зголемува интересот на комарците за предмети. Истражувачите теоретизираат дека пивото (и веројатно целиот алкохол) ја зголемува привлечноста кон комарците со тоа што ја зголемува температурата на телото и ги менува испарливите органски соединенија во телото по консумирањето.
Една неодамнешна студија цитирана во една статија во списанието Current Research in Parasitology & Vector-borne Diseases објави дека кофеинот е супстанца што може да се препознае на кожата и се чини дека ја зголемува привлечноста кон комарците.

Кофеинот го забрзува метаболизмот и со тоа ја зголемува телесната температура, а познато е дека комарците повеќе ги привлекуваат потоплите тела. Иако се потребни повеќе истражувања, намалувањето на потрошувачката на кафе, други пијалоци со силен вкус и пијалоци со кофеин пред излегување може да помогне да се намали интересот на комарците за вас.
Според се поголем број истражувања, постојат основни здравствени практики што можете да ги користите за да ја намалите привлечноста кон комарците.

Чувајте ја кожата чиста и истуширајте се по вежбањето за да ја измиете потта. Јадете врамнотежена исхрана и држете го внесот на алкохол и кофеин под контрола за да ја намалите телесната температура и испарливите органски соединенија.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.