Кoмисијата за дискриминација: Јанкулоска е дискриминирана во затворот „Идризово“

Комисијата за заштита од дискриминација констатираше дека поранешната министерка за внатрешни работи, Гордана Јанкулоска како осуденичка е дискриминирана во затворот „Идризово“ во Скопје, каде што издржува затворска казна од 4 години.

Комисијата утврдила директна дискриминација од страна на Управата за извршување на санкции кон осуденичка од женски пол.

На Јанкулоска и е оневозможено користење на посети надвор од установата, одмор, како и работно ангажирање, констатираат од Комисија и образложуваат дека „станува збор за погодност кое може да се користи ако осуденото лице одлежало третина од казната или пак има примерно поведение“.

Комисијата и препорачува на Управата за извршување на санкции во рок од 6 месеци да изготви акциски план со конкретни работи и буџетирање за сите осуденици без разлика на пол да можат да ги користат сите погодности пропишани со закон.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.