Консумирањето чај може да ја намали смртноста

Пиењето чај потенцијално доведува до помала смртност, покажува истражувањето од кое резултатите се објавени во списанието Annals of Internal Medicine.

Во споредба со ние кои не пијат чај, оние кои консумираат една до две шолји секој ден имаат меѓу 9 и 13 отсто помала смртност, тврдат научниците. Нивното истражување покажува дека резултатите остануваат исти  и доколку тоа лице пие кафе, додава млеко или шеќер во чајот, независно од температурата и генетската способност на метаболизмот да го свари кофеинот.

Истражувачите од британската институција National Institutes of Health (NIH) користеле податоци за половина милион мажи и жени на возраст меѓу 40 и 69 години, од кои 85 отсто секојдневно пијат чај. Дури 89 отсто од пијат црн чај, кој е најпопуларен во Велика Британија.

Фернандо Родригез Араљехо, професор по превентивна медицина и стручњак за јавно здравство при универзитетот во Мадрид, во рецензијата го опишува ова истражување како „значаен напредок во оваа област“.

Истакнува дека истражувањето покажува умерено намалување на смртноста кај оние коишто консумираат чај, особено доколку боледуваат од кардиоваскуларни болести.

Меѓутоа, предупредува дека не може со стопроцентна сигурноста да каже дека чајот е исклучиво причината за намалување на смртноста, бидејќи не може да се исклучи дека за тоа се заслужни други здравствени фактори поврзани со консумирањето на чај.

Второто прашање коешто останува неодговорено е дали траба луѓето кои не пијат чај, да почнат тоа да го прават за да го подобрат своето здравје, бидејќи тоа бара ново истражување, вели Араљехо,