Ковачки: Зошто е извадено името на кандидатите пред да бидат одобрени во НАТО, со тоа е нарушен угледот и на МО и на државата

77

Ден четврти. Министерот за одбрана и Претседателот Пендаровски се’ уште не се охрабруваат да излезат пред македонската јавност и да кажат кој и зошто ги прекршил процедурите при испраќање на нашите претставници во НАТО, вели Драган Ковачки од ВМРО-ДПМНЕ.

-Наместо тоа, како портпароли излегуваат истрошени и безбедносно неодговорни лица кои не ја познаваат законската регулатива и за жал, во јавност изнесуваат класифицирани, строго доверливи информации од класифицирани постапки. Со овој ноншалантен однос кон класифицираните информации, само се потврдува тезата дека интересот на партијата им е над се’ и дека законите за нив не важат. Овој однос е неприфатлив за земја членка на НАТО и земја претендент за ЕУ! Повторно го прашуваме министерот за одбрана: Каде Ви е прекршена процедурата, Ви кажа ли некој дека е можно да има безбедносна пречка пред да го објавите името на кандидатот во јавност или не? Ако ви кажал, зошто продолживте со процедурата и му направивте штета на човекот со тоа што го извадивте неговото име во јавност и зошто го нарушивте угледот на министерството и на државата? Чувствувате ли одговорност? За крај кратко и јасно, лицата кои се одбиени се со потпис на Шекеринска и Пендаровски. Да не се обидуваат да ја разводнуваат темата, и да понесат одговорност, истакна Ковачки.

Јавноста чека одговори, одважете се и одговорете на конкретните прашања. Сепак, плата земате од јавноста, или можеби заборавивте? Оставка! Додава тој.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.