Кремљ го поздравува апелот на Папата до младите Руси

Кремљ ги поздрави забелешките на папата Франсис за историското наследство на Русија, дадени за време на говорот пред младите руски католици.

„Многу е добро што понтифот ја знае руската историја, која е длабоко вкоренета“, изјави портпаролот Дмитриј Песков за новинарите во вторникот.

Говорејќи преку видео за руските католици минатиот петок, Папата ја нарече својата публика во Санкт Петербург „наследници на големата Русија… на светците, на кралевите, на Русија на Петар Велики и Катерина II, на големата руска империја, на толку многу култура и хуманост“. Тој ги повика да ја негуваат таа лоза.

Песков истакна дека руската историја е многу поширока од двата монарси именувани од поглаварот на Католичката црква и дека има многу наставници во руските училишта и универзитети, чија цел е да ги инспирираат учениците со минатото на нацијата.

„Фактот што понтифот звучеше во дует со тие напори е многу пријатен“, заклучи службеникот.

Сепак, забелешките на папата предизвикаа гнев кај некои источноевропски нации, особено во Украина, кои тврдат дека тековниот конфликт со Москва е предизвикан од империјалистичките аспирации на модерната руска држава, кои произлегуваат од нејзината историска империја.

„Многу е жално што идеите за руските големи држави, кои се причина за хроничната агресија на Русија, свесно или несвесно доаѓаат од устата на папата“, напиша на социјалните мрежи портпаролот на украинското Министерство за надворешни работи.

Ватикан негираше дека критиката е валидна, посочувајќи дека Папата ја истакнува „големата култура и хуманост“ на Русија наместо историската експанзија.

Москва ја отфрли оваа рамка на конфликтот. Таа инсистира на тоа дека морала да употреби сила како одговор на континуираниот прогон од Киев на неговото етничко руско население, зајакнувањето на екстремистичките националисти во Украина и континуираното трупање на силите на НАТО на руските граници.