Крим сака да се присоедини кон Русија

204

 Врховниот совет на Крим донесе решение да го промени датумот за одржување на референдумот за статутот на Крим на 16-ти март. Заменик министерот на автономната република, Рустам Темиргалиев вели дека на референдумот ќе бидат поставени две прашања: „Сакате ли Крим да се присоедини кон Руската Федерација“ и „Согласни ли сте уставот на Крим од 1992 година да биде возобновен?“

Освен тоа, парламентот на автономната република во состав на Украина, Крим донесе решение да побара од Русија да ја разгледа молбата на регионот за присоединување кон руската територија.

Во меѓувреме, дипломатските обиди за смирување на кризата во Украина продолжуваат со средби во Рим и Брисел.

 

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.