Кризата во шведскиот сектор на недвижности би можела да ја загрози и ECB

Должничката криза во шведската групација за недвижности SBB ја изложи Европската централна банка (ECB) на ризик од загуби и ја изложи нејзината изложеност на европскиот сектор на недвижности кој се бори, покажува анализата на Reuters.

Со купување на недвижен имот, вклучувајќи социјални станови, владини канцеларии, училишта и болници, шведската групација има акумулирано долгови од повеќе од девет милијарди долари, а ECB има свои обврзници во своето портфолио, покажува анализата на Reuters за податоците на ECB. Портфолиото на ECB со обврзници на SBB изнесува неколку стотици милиони евра, рекле два упатени извора.

Европската централна банка само ги скицира параметрите на купувањето обврзници и не наведува колку од нив купила по која цена, ниту, пак, објавува детали за загубите. Податоците од оваа седмица покажуваат дека ECB сè уште има две обврзници издадени од шведската компанија заклучно со 24 ноември, според Reutersс.

Обврзниците на SBB моментално се тргуваат по приближно половина од нивната номинална вредност, што покажува дека инвеститорите го оценуваат ризикот дека SBB можеби нема да може да го отплати долгот.

Во меѓувреме, агенциите го намалија рејтингот на SBB на неинвестициска оценка, а компанијата неодамна купи обврзници по нешто пониска цена со цел да ги стабилизира своите финансии. Меѓу продавачите беше и ECB, рекол еден упатен извор. Инвестицискиот рејтинг на големите агенции беше еден од условите за купување на корпоративни обврзници од страна на ECB, забележува Reuters.

Портпаролот на ECB одбил да го коментира случајот SBB и потенцијалните загуби, упатувајќи го Reuters на официјалната веб-страница на банката, која вели дека ECB генерално ги карактеризира своите загуби како „нуспојави“ и може да искористи големи профити од изминатите години за да ги покрие.

Иако изложеноста на ECB кон споменатата шведска компанија не е голема, таа го поставува прашањето како централната банка на еврозоната потрошила речиси 400 милијарди евра на корпоративни долгови од 2016 година како дел од големите набавки на средства за поддршка на економијата и инфлацијата. На државни должнички хартии, обврзници на компании и други средства, кои вообичаено ги чува до доспевање, ECB потрошила вкупно околу 5.000 милијарди евра.

Сепак, уште во 2016 година, ECB предупреди на балонот со недвижности во одредени делови на Европа, а во исто време купуваше обврзници во компаниите за недвижнини во регионот.

„Тешко е да се разбере како ECB конечно одлучи да купи обврзници на компаниите за недвижнини, иако во исто време предупреди на ризиците од растот на цените на недвижностите“, вели за Reuters поранешниот главен економист на банката Отмар Исинг.

Ваквата одлука дополнително го надувува балонот на пазарот на недвижности и во исто време го загрозува угледот на банката и може да резултира со финансиски загуби, објасни Исинг.

Покрај SBB, ECB поседува и должнички хартии од вредност на други компании за недвижнини во Европа, вклучувајќи ги Германија и Шведска, кои беа најтешко погодени од зголемувањето на каматните стапки на банката во еврозоната, за 4,5 процентни поени од јули минатата година.

Доколку шведската компанија не може да ги сервисира долговите, централните банки на 20-те членки на еврозоната ќе мора заеднички да ја покријат загубата, забележува Reuters, бидејќи тие заеднички го носат ризикот за обврзниците на компаниите што ECB и купува, се објаснува во анализата.

Доколку ECB сè уште ги држи во своето портфолио обврзниците на SBB што ги купи кон средината на 2021 година и почетокот на 2022 година, и доколку SBB не може да ги сервисира своите обврски, централните банки на 20-те членки на еврозоната ќе забележат мала загуба, бидејќи го делат ризикот од корпоративни обврзници купени во рамките на програмата.

„Загубата на централната банка во крајна линија е загуба на владата, што значи дека ја покриваат даночните обврзници“, потсетува Даниел Грос, директор на Институтот за европска политика на миланскиот универзитет Бокони.

 

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.