Кризниот штаб на Србија бара воведување на полициски час

99

Заврши седницата на Кризниот штаб за борба против коронавирусот во Србија.

„Медицинскиот дел предложи максимално да се спречи можноста за контакти, исклучиво преку вонредна состојба, односно полициски час. Намалувањето на работното време за неколку часа не значи ништо во епидемиолошка смисла”, рече Гојковиќ, додавајќи дека имало и добри и лоши причини за таа одлука.

Тој изјави дека позицијата на тој дел од персоналот е „јасна и одлучувачка“ за тоа дека во овој момент тоа ќе биде најцелисходно решение, без да навлезе во тоа какви последици може да предизвика „заклучувањето“.

Тој верува дека ова не е само медицинска одлука.

„Апсолутно мора да го земеме предвид јавното здравје, интересите на нашите граѓани и здравството, но исто така мора да бидеме водени од идејата дека како држава после една година во сето ова, ќе издржиме не само економски, туку и во други аспекти , социолошки, психолошки, ментално, евентуално ново „заклучување“ “, рече Гојковиќ.

Гојковиќ исто така гледа на зголемување на бројот на новоинфицирани како проблем поврзан со вакцинацијата.

„Вакцинацијата оди добро, но за жал, ако имаме многу заразени лица, нема да можеме да ги вакцинираме луѓето“, рече Гојковиќ.

Тој повтори дека една од опциите што во моментов ги предлага медицинскиот дел на Кризниот штаб, како клучна за намалување на бројот на заразени, е полицискиот час.

Тој вели дека тоа е единствениот начин да се спречат контактите, барем за седум до 10 дена, бидејќи, посочува тој, скратувањето на работното време на угостителските објекти или затворањето на истите нема да го намали бројот на новозаболени лица.

Тој посочува дека тогаш некои луѓе ќе организираат куќни забави, кои, додава тој, нема да може да се контролираат, освен со воведување полициски час.

Како лекар и член на медицинскиот дел на Кризниот штаб, Гојковиќ рече дека го почитува тоа барање на професијата.

„Јасно ми е дека има голем товар врз здравствениот систем. Долго време, здравствениот систем се соочува со сериозен предизвик и тие работат на границата на издржливост веќе една година. Сè уште имаме добар одговор од здравствениот систем на сето тоа“, рече Гојковиќ.

Сепак, тој посочува дека, кога станува збор за воведување полициски час, важно е да се земат предвид и другите аспекти, како што се економските, психолошките, социјалните …

Затоа, посочува тој, има и такви во целиот Кризен штаб кои се против полицискиот час и оние кои ги наведуваат причините за воведување на наставната програма и додава дека во следниот период ќе се одржат консултации за тоа како да се исполни медицинската работа .

Големиот број на новоинфицирани, вели Гојковиќ, влијае на понатамошниот процес на вакцинација.

„Ако имаме зголемен број на пациенти, не можеме да вакцинираме луѓе“, истакна Гојковиќ.

Тој посочи дека епидемиолошката состојба зависи од почитување на мерките, а дали ќе ги почитуваме мерките, вели тој, зависи од самите нас и додаде дека почитувањето на мерките ќе се види преку бројките.

Гојковиќ посочи дека непочитувањето на мерките сè уште е забележливо, бидејќи 44 објекти на територијата на Србија биле затворени за време на викендот поради кршење на мерките, а, како што рече, проблем се и собирите во куќите.

На прашањето дали на денешната седница се разговарало за можно заострување на казните за оние што ги кршат мерките, Гојковиќ одговори дека и тоа е тема.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.