Крушево – таписерија на културни незаборавни искуства

Со повеќе од 40 настани, Крушево 2023 ја одбележува како Град на културата. Од листата на културни настани, до крајот на годинава ќе се проектираат уште два германски филмa „Гостинот“ и „Брит Мари беше тука“, ќе се организираат неколку театарски претстави, новогодишен базар и ќе се одбележи денот на лицата со попреченост. Досега се организираани за културни и музички настани со кои, пример, се одбележале ДЕВА – во чест на Христовото раѓање, Денот на смеата и шегата, детските музички фестивали Тралалаи Детска насмевка за овој свет, Are you crazy? прва професионална претстава на македонски знаковен јазик, етно саем, манифестацијата „Звукот на старата крушевска чаршија“, познатата манифестација „10 Дена Крушевска Република“, Роза за Тоше, концерт „Со љубов за Тоше“ и уште многу други настани.

„Крушево е град кој лежи на историја, а со своите воодушевувачки пејзажи и богато културно наследство, ги плени срцата на сите кои ја имаа привилегијата да дојдат тука. Овој живописен град низ вековите бил мал центар на уметничко изразување, негувајќи безброј таленти и негувајќи жив креативен дух“, велат од Општина Крушево.

Според Томе Христоски, градоначалник на Општина Крушево, оваа година претставува пресвртница за Крушево бидејќи „го зазема заслуженото место како културен епицентар на нашата држава. Титулата културна престолнина не е само признание, туку тоа е доказ за непоколебливата посветеност на градот кон уметноста, неговата посветеност на зачувување и прикажување на неговите културни богатства и неговата посветеност да ги инспирира идните генерации. Местото на Крушево на оваа престижна позиција е доказ за неуморните напори на неговите жители, за визијата на неговите лидери и за непоколебливата поддршка на граѓаните. Тоа е доказ за колективната страст и одлучност на заедницата која ја разбира моќта на културата да се обединува, да едуцира и да ги надмине границите. Како град на културата, Крушево ќе тргне на трансформативно патување кое ќе се одвива во наредните месеци, но тој тренд планираме да продолжи и по календарското завршување на 2023“, вели Христоски.

Со внимателно избрана програма на настани, изложби, перформанси и работилници, Крушево нуди разновидна таписерија на културни искуства што остава неизбришлива трага во срцата на сите учесници и посетители. „Но, да не заборавиме дека оваа чест што му е доделена на Крушево не е само причина за славење во неговите локални граници, туку и јасен повик за сите да се собереме зад градот, да ги поддржиме неговите напори и да го обезбедиме неговото патување како град на културата многу пошироко“, објаснува градоначалникот на Крушево.

За максимално уживање во културните манифестации, Крушево ги стави во функција инфраструктурните и човечките капацитети и ги преточија историските вредности од минатото во динамичен и живописен град, ориентиран кон иднината. „Продолжуваме да ја негуваме традицијата и да ги негуваме нашите вистински вредности. Не очекуваат голем број културни, музички и спортски настани и манифестации во текот на целата година. Крушево денес потврдува дека е жив тестамент на културата. Ние имаме историја, но таа ќе ја освежимез аедно со вас. Имаме традиција и културни вредности, но тие ќе ги промовираме заедно со вас. Имаме причина зошто Крушево да го направиме подобро и поубаво место за живеење за сите! Одличното време, чистиот воздух, надвор од гужвите се причина повеќе да се посети Крушево, да се направи прошетка и да уживате во убавините кои ги нуди градот во текот на целата годината кога го славиме овој наш град на културата“, велат од Општината.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.