Кубанската амбасада во САД нападната со молотови коктели

Кубанскиот министер за надворешни работи Бруно Родригез ги обвини американските власти за неуспехот да дејствуваат против групите непријателски настроени кон неговата влада по наводниот напад со молотови коктели врз амбасадата во Вашингтон.

Во неделата вечерта, „кубанската амбасада во САД беше цел на терористички напад од поединец, кој лансираше два молотови коктели“, напиша Родригез на X (поранешен Твитер) веднаш по наводниот инцидент.

Никој од работниците во амбасадата не е повреден, рече министерот, додавајќи дека деталите во моментов сѐ уште се утврдуваат.

„Антикубанските групи прибегнуваат кон тероризам кога чувствуваат дека уживаат неказнивост, нешто за што Куба постојано ги предупреди американските власти“, рече тој.

Епизодата се случи во текот на една недела кога лидерите на високо ниво беа во посета на Генералното собрание на ОН, вклучително и кубанскиот претседател Мигел Дијаз-Канел. Неговото пристигнување во Њујорк беше дочекано со мали протести на кубанските имигранти, кои маршираа низ Менхетен, извикувајќи „Слобода за Куба“ и „Долу комунизмот“.

Родригез потсети дека кубанската мисија во Вашингтон била нападната претходно во април 2020 година. Маж роден во Куба кој страдал од проблеми со менталното здравје пукал во амбасадата користејќи пушка од типот АК-47. Судските документи покажаа дека тој викал „Пукај ако сакаш да ме пукаш! Јас сум тука! Јас сум Американец! Јас сум Јенки!“ Според Хавана, сторителот присуствувал на собири на групи кои промовираат „агресија, непријателство, насилство и екстремизам против Куба“.

Два молотови коктели, исто така, беа фрлени во амбасадата на Куба во Париз во јули 2021 година.

„Ја сметам владата на САД одговорна за нејзините континуирани кампањи против нашата земја кои го поттикнуваат ова однесување и за нејзините повици за насилство, неказниво, од нејзината територија“, нагласи министерот.