Лани во Германија имало над 2.700 инциденти на антисемитизам

Anti-Semitism dictionary definition

Германска група која следи случаи на антисемитизам денеска соопшти дека документирала повеќе од 2.700 инциденти во земјата минатата година, вклучително и 63 напади и шест случаи на екстремно насилство.

Одделот за истражување и информации за антисемитизмот (RIAS) во извештајот наведе дека главни двигатели на забележаните инциденти биле антисемитските теории на заговор поврзани со пандемијата на коронавирусот и антисемитските критики за конфликтот на Блискиот Исток.

Меѓу евидентираните инциденти има и кривични дела.

Германскиот комесар за антисемитизам Феликс Клајн го опиша бројот на инциденти во извештајот на RIAS како застрашувачки, додавајќи дека „во исто време, секој регистриран инцидент е чекор кон намалување“ на нивниот број.

Во извештајот се наведува дека десничарските екстремисти се одговорни за 17 отсто од инцидентите и дека повеќе од половина од евидентираните антисемитски инциденти не може да се припишат на некој посебен политички став.