Лавров на Гутереш дека Русија е подготвена да помогне во спречувањето на прехранбената криза

Русија изјави во средата дека е подготвена да соработува со Обединетите нации за да не дојде до глобална прехранбена криза, и оти има добра волја да ги исполни своите обврски во извозот на храна и на ѓубрива.

Ветувањето на руската соработка уште еднаш ја дал рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров во разговорот со генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш, соопшти руската дипломатија.

Во изјавата, меѓутоа, не се споменуваат никакви конкретни потези, и се повторуваат руските објавување дека постапките на Украина со минирање на црноморските пристаништа и западните санкции кои ги блокираат транспортите на руските стоки.

„Истакнато беше дека извозот на украинските житарки е отежнат по минирање на Црното Море од страна на Киев“, стои во соопштението на руската дипломатија.

„Покрај тоа, подготвеноста на Русија да продолжи да ги исполнува своите обврски од извозот на храна и ѓубривата е потврдена и покрај фактот дека нивното спроведување многу го компликуваат нелегалните еднострани санкции на западните земји и нарушувањето во глобалното производство и синџирите за снабдување поради пандемијата на коронавирусот“, соопштија од Москва.

Војната во Украина ја влоши глобалната прехранбена криза поради кои драстично скокнаа цените на житарките, маслата за јадење, горивата и арските ѓубрива. Русија и Украина осигуруваат речиси третина од глобалното снабдување со пченици, додека Русија е клучниот светски извозник на ѓубрива, а Украина на пченка и сончогледово масло. Од почетокот на војната, извозот на украинските житарки од пристаништата од Црното Море е запрен за милиони тони житарки кои остануваат во силосите.