Легендарната Лада Нива повторно во производство

АвтоВаз објави дека започна со производство на легендарниот модел, во нивоа на опрема прилагодени на моменталните услови.

Првата верзија е означена како Класик’22, и е развиена за целосно да се надмине зависноста од делови од странски подизведувачи. Со други зборови, сета недостапна опрема е отстранета од понудата.

Во официјалното соопштение откриваат дека останува она што е важно, а тоа е постојан погон на сите тркала со опции за блокирање на диференцијалот и намалување. Новата стара Нива е поставена на челични тркала, има хидраулично серво, а наместо инфозабава, добива класична прединсталација за радиото. Другата опрема вклучува дополнителна челична заштита на моторот, дневни светла и патен компјутер, пренесува Индекс.хр.

Секако, бензинецот 1.7 со 83 КС е задржан на сите верзии.

Во исто време, компанијата не го крие ентузијазмот за тоа што воопшто успеале да започнат со производство.

– Започнувањето со производство на уште еден модел и започнувањето на уште една производна линија во денешните тешки услови е голема победа за целиот тим на АвтоВаз. Компанијата ќе продолжи да прави напори да започне производство на други модели со активна помош на домашните добавувачи, како и како оние од пријателските земји, рече претседателот на АвтоВаз, Максим Соколов.

Ваквото производство на „ретро“ автомобили, без почитување на сегашните безбедносни стандарди, го овозможија руските власти, со промена на законот кој сега им дозволува на руските производители да заобиколат некои процедури. На ист начин, АвтоВаз дури и не мора да ги исполнува стандардите Euro 5 при производството на Нива- така што купувачите на „новата“ Лада Нива речиси сигурно ќе го добијат истиот модел како да ја купиле во 70-тите или 80-тите години од минатиот век, пишува Аутонет.хр.

Нема ABS, чии компоненти вообичаено ги обезбедува Bosch, но Нива барем ќе донесе електрични предни прозорци, серво волан, ISOFIX, дневни светла, патен компјутер и антена и два звучници како „подготовка за аудио“ во Класична опрема од ’22 системот“.

Дистрибутерите низ земјава ќе ги добијат првите количини веќе оваа недела, по цена пониска од моментално прикажаната, соопшти Автоваз. Ако се прашувате, таа цена моментално е 818.900 рубли, односно околу 14.200 евра.

ФОТО: YOUTUBE/NIVAREDLEGENDTEAM