Лекот „Трикафта” не е поскапен, уверува Меџити

Министерот за здравство Фатмир Меџити денеска ги негираше информациите дека лекот „трикафта“ е поскапен и посочи дека интензивно се работи на позитивната листа на лекови. Меџити исто така побара од Обвинителството побрза разрешница на случајот со Клиниката за онкологија.

– Следната недела „Трикафта“ пристигнува, ќе биде доделена на пациентите. Дванаесет пациенти веќе примаат терапија, а други пациенти ќе бидат вклучени во согласност со сите критериуми од експертите на Детска клиника, информираше тој.

На новинарско прашање, до каде се активностите околу позитивната листа на лекови, тој рече дека интензивно се работи на тоа.

– Се работи интензивно. Голем број апликации се разгледани и ќе бидете сведоци оти голем дел од тие лекови ќе бидат вклучени на позитивната листа, кажа министерот.

Прашан до каде е случајот со Онкологија во Обвинителство, тој повторно повика на негова разрешница.

– Повторно повикувам, Обвинителството веќе навистина е крајно време да го тргнат од тој товар, да покажат дека правниот систем функционира во државата. Нека повелат господата и нека излезат со конкретен одговор и да се знае еднаш засекогаш кој е виновен, одговори министерот.

Тој рече дека како член на Владата, верува во системот на државата.

Во врска со болниците во Штип и Кичево, Меџити рече дека за Штип е активирана банкарска гаранција и истото ќе биде и за болницата во Кичево.

– Конкретно за Штип, како што тогаш ја креиравме таа динамика, активиравме банкарска гаранција, веќе пред Нова година или после неа ќе објавиме тендер меѓународен, за да се доизгради клиничката болница, а истото ќе биде и за Кичево. Ќе се почитуваат сите процедури и административни работи. Јас сум тука да им седам на врат, на глава, на сите, и на службите, за да може овие проекти од интересот на сите граѓани, да се стават во функција, рече министерот.