Летото во Европа започна со нов ковид-бран

Европските земји бележат значителен раст на случаите на заразите со коронавирусот, поттикна со високо заразните подваријанти на омикрон сојот, што предизвикува страв од нов бран, имајќи го предвид падот на заштитата која ја даваше вакцината и почетокот на сезоната на прекугранични патувања, предупредуваат стручњаците.

Европскиот центар за превенција и контрола на болестите (ECDC) предупреди минатата седмица дека „растот на степенот на заразите пријавени поради (подваријантите на омикрон) BA.4 и BA.5 укажуваат дека тие ќе станат доминантни“ во целата Европската унија и веројатно ќе резултира со раст на бројот на случаите на зарази.

Инфекциите се во раст во повеќе земји, вклучително и во Португалија, Германија, Франција, Грција, Австрија, Италија, Швајцарија и Шпанија, според податоците на проектот Our World in Data (OWID) на Универзитетот Оксфорд, кој ја следи пандемијата.

Новите студии покажале дека омикрон подваријантите BA.4 и BA.5, споредувајќи ги со претходните, подобро го избегнува имуносниот систем. Тоа значи дека ниту претходните инфекции, ниту вакцините не даваат особено силна заштита од подваријантите, поради што тие стануваат доминантни.

Се чини дека BA.4 и BA.5 не предизвикуваат до тешки форми на коронавирусната болест Covid-19. Меѓутоа, како и кај претходните бранови, зголемувањето на случаите би можело да резултира со раст со порастот на хоспитализациите и смртта, објавија ECDC.

Потенцијалното влијание на една од подваријантите BA.5, е најочигледно во Португалија каде поттикнал значителен раст на заразите. Во болниците ширум земјите бројката на заболените е 1.896, речиси еднаков како во текот на првиот омикрон бран во јануари. Подваријантата BA.5 во мај стана доминантна во Португалија.

Во Франција бројот на заразените на милиони жители речиси се удвоил од почетокот на јуни, а бројот на хоспитализациите расте првпат од почетокот на април. Според најновите податоци на здравствената агенција Santé Publique France, подваријантата BA.5 пораснал на 24 отсто секвенцирани случаи во седмицата од 6-ти јуни во споредба со 18 отсто една седмица претходно.

Ален Фишер, кој ја води групата за вакцинација во Франција, изјави во средата дека не е прашање дали земјата е соочена со нови бран на вирусот, туку колку тој би бил интензивен, велејќи дека лично се залага за повторно воведување некои од ограничувањата за да се спречи ширењето.

„Епидемијата доби нов залет и целосно е неочекувана во оваа сезона“, изјави во неделата за француското радио др Бенжамен Давидо, специјалист за заразни болести во болницата „Рејмон-Поанкаре“ крај Париз.

Во Велика Британија, каде што бројот на хоспитализациите остро расте, се чини дека од почетокот на новиот бран, исто така, е поттикнато од BA.4 и BA.5, посред Бирото за национална статистика (ONS). Неговите најнови податоци објавени на 17-ти јуни, покажаа дека заразите со Covid-19 растат за 43 отсто од седмица во седмица, според медицинското списание British Medical Journal (BMJ).

„Ќе бидеме првата (но не и последната) голем земја којашто ќе има бран од BA.4 и BA.5, откако имаше два претходни омикрон брана“, напиша во списанието Кристина Пејџл, професорка по оперативни истражувања при University College London

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.