Лидерите на НАТО ги поканија Финска и Шведска да се приклучат на Алијансата

Лидерите на НАТО се согласија официјално да ги поканат Финска и Шведска да се приклучат на алијансата откако Турција постигна договор со нордиските држави за да се откаже од своите приговори, се вели во соопштението.

– Денеска решивме да ги поканиме Финска и Шведска да станат членки на НАТО и се согласивме да ги потпишеме пристапните протоколи, се вели во декларацијата од самитот во Мадрид.