Лидерот на Хамас инсистира на три услови за договор со Израел

Политичкиот лидер на Хамас, Исмаил Ханије, во четвртокот ги  нагласи трите услови кои се од централно значење за тековните преговори во Египет, делумно со посредство на САД и Катар.

Според изјавата објавена во име на Ханије од медиумските канали на Хамас, секој договор со Израел мора да гарантира прекин на огнот, повлекување на израелските воени сили од Појасот Газа и „сериозен договор за размена“.

Предложената рамка наведена на самитот во Париз на посредници од Египет, Америка и Катар беше прифатена од Израел како основа за преговори. Според кој, би имало повеќефазно ослободување на заложниците заедно со прекин на воените дејствија и зголемена хуманитарна помош која влегува во Газа.

Меѓутоа, Хамас испрати контра-предлог со барања да се изберат 500 Палестинци затворени под обвинение за тероризам и рамка за ставање крај на војната, кои израелскиот премиер Бенјамин Нетанјаху ги оцени како „нереално“.

„Прифаќањето на нереалните барања на Хамас ќе отвори простор за нов масакр“, одговори Нетанјаху на контра предлогот и ја нагласи потребата да се спречи терористичката организација да ја врати контролата во Газа.

Претседателот на Палестинската самоуправа (ПА), Махмуд Абас, наводно, упатил директен апел до Хамас, барајќи договор за прекин на огнот и ослободување на заложниците пред Израел да ја прошири својата воена операција до најјужниот град во Газа.