Лиснат зеленчук што треба да се јаде секој ден како заштита од многу хронични болести

Зеленчукот е важен дел од исхраната бидејќи е богат со минерали, витамини и влакна, особено со зелен лиснат зеленчук. Овие пет зеленчукови намирници задолжително вклучете ги во вашата секојдневна исхрана, советуваат експертите.

Глуварчето ги штити клетките и го подобрува имунитетот.
Ретко ова растение може да се најде на чинија, што помага да се спречат хронични болести бидејќи ги штити клетките од оштетување. Исто така, глуварчето е богат извор на витамини Ц и К кои се важни за здрави коски. Исто така го подобрува варењето, а со тоа и функцијата на имунитетот.

Кинеската зелка и никулците од брокула го намалуваат ризикот од рак.
Припаѓа на семејството на зелка која содржи хранливи материи, како што се витамините Ц, Е и Б9, бета каротен и селен кои го забавуваат растот на туморот. Покрај глуварчето, кинеската зелка е важна и за коските бидејќи содржи калциум, железо, фосфор, магнезиум и витамин К.

Овој зеленчук е најдобриот сојузник во отстранувањето на салото од стомакот.
Никулците од брокула содржат моќни хранливи материи кои го намалуваат ризикот од рак и ги зголемуваат ензимите за детоксикација во црниот дроб кои дури можат да спречат одредени гени да развијат тумори.

Лековитата поточарка го спречува развојот на болеста и помага при слабеење.
Оваа билка содржи голема количина на влакна кои го подобруваат варењето, витамин Ц кој го штити имунолошкиот систем и глукозинолати кои спречуваат болести. Овој зеленчук можете да го додадете во салати, супи, па дури и во пица.

Спанаќот го намалува крвниот притисок
Како богат извор на калиум, го намалува нивото на крвниот притисок и ги подобрува когнитивните функции бидејќи содржи многу каротеноиди кои ги штитат клетките од оштетување.