Локален совет за превенција на Општина Чаир бара засилени мерки за справување со Ковид-19

Вчера (09.06) во општина Чаир претставници на МВР  присуствуваа на седница на Локалниот совет за превенција на тема  „Потреба за почитување на мерките на Министерство  за здравство и Kомисијата за заразни болести на граѓани на подрачје на Oпштина Чаир“, а со цел подигање на свеста на граѓаните.

На седницата беа донесени повеќе заклучоци меѓу кои зајакнување на соработката на Oпштина Чаир со Кризниот штаб и Министерството за внатрешни работи- Полициската станица од општа надлежност „Бит пазар“. Исто така, членовите на Локалниот совет за превенција на Општина Чаир побараа од Министерството за внатрешни работи преземање на засилени превентивните мерки, зголемено присуство на реонските полициски службеници и санкционирање на лицата кои не се придржуваат кон мерките донесени од Владата.

СВР Скопје периодов одржува кординативни средби со претставници на стопанските субјекти како што се сопственици на угостителски објекти, одговорни лица на зелените пазари претставници од обложувалници, маркети, банки, преземајќи превентивни мерки со укажување на потребата за придржување на мерките и протоколите донесени од Владата. Министерството за внатрешни работи известува  дека активностите ќе продолжат се додека е во важност Одлуката на Владата на Република Северна Македонија со цел подигање на јавната свест.