Македонија е втора по смртност од Ковид-19 на Балканот

1866

Според статистиката што ја води секоја држава одделно на Балканот во врска со Коронавирусот, односно бројот на починатите и заразените од оваа пандемија, Македонија е втора по смртност од Ковид-19 на Балканот на еден милион жители. Македонија со осуммина починати е зад Словенија со 11 жртви на Ковид-19.

Земји кои се многу поголеми од Македонија, како Турција (6) и Грција (7), се со помала стапка на смртност, но и Босна и Херцеговина, Србија, Хрватска и Бугарија.

Во однос на заразените лица на еден милион жители нашата земја е на петата позиција со 232-ца заразени.

Погледнете ја статистиката на починати и заразени од коронавирусот на Балканот.

Починати на 1 милион жители:

Словенија 11

Македонија 8

Грција 7

Турција 6

БиХ 6

Албанија 6

Србија 5

Хрватска 3

Црна Гора 3

Бугарија 2

Заразени на 1 милион жители:

Словенија 470

Црна Гора 320

Турција 284

Хрватска 274

Македонија 232

БиХ 190

Србија 186

Грција 161

Албанија 116

Бугарија 72

 

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.