Македонија во 2100 година ќе има помалку од 1 милион жители

132

Македонија ќе падне под 1 милион жители до 2100 година.

Научното списание „Лансет“ објави студија на 25 научници за движењето на населението до 2100 годинa. Проекциите се дека за 80 години отсега во Македонија ќе има најмалку 920.000 жители, а најмногу 1.270.000 жители.

Прогнозите на тимот научници кои ја изработиле студијата се правени по два модели. Првиот, во основа ги следи сегашните трендови на стапката на фертилитет по држава, морталитетот и миграцијата. Вториот модел, кој дава и пониски прогнози, ги следи целите на ОН за одржлив развој кои во основа треба да значат универзално средно образование за сите жители на планетата и достапност на контрацепција за жените.

Од регионот, најекстремна е прогнозата за Бугарија.

Земјата имала 7.050.000 жители во 2017 година, што е и „врвот“ што земјата нема повторно да го достигне. Според „оптимистичкото“ сценарио, во Бугарија во 2100 година ќе живеат 2.620.000 жители, додека според „песимистичкото“ сценарио популацијата ќе изнесува 2.280.000 жители.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.