Македонија со успешна презентација на саемот за туризам во Бугарија

Агенцијата за поддршка и промоција на туризмот( АППТ) го претстави својот туристички потенцијал на саемот за туризам во Софија, Бугарија во периодот од 13-15ти Февруари.

„Оваа туристичка берза е одлична можност за сите учесници да ги претстават и рекламираат своите досегашни туристички продукти и своите нови програми, да остварат корисни бизнис контакти, рече амбасадорот Благој Ханџиски и додаде ”Одамна помина времето, кога туристите бараа класичен одмор на нашите езера, планини или мориња, кога се сметаше, дека за нивното привлекување е доволно државата да има само ретки и незаборавни природни убавини. Денес, од туристичкиот производ се бара да предложи цело- годишен културен, спа, релаксирачки, еко и хоби- туризам. Денес туризмот прерасна во една од најважните економски гранки во сите земји. Од тука, тоа што треба да се прави на владино ниво е обезбедувањето на побрз и посигурен достап до туристичките центри во двете земји. За тоа прашање разговараа и потпишаа соодветен протокол и нашите министри за транспорт, со кој тие проекти се прогласија за проекти од взаемен интерес и се договорија за динамиката на нивната изградба. Работиме заедно и на отворањето на директна авиолинија меѓу двете држави. Mинатата година се формираше Македонско-Бугарската трговска комара, која работи за подобрувањето на условите за зголемување на трговската размена.Сите тие мерки и позитивната атмосфера меѓу двете држави и покрај кризата, секојдневно придонесуваа да постигнеме зголемување на трговската размена. Според минатогодишната анкета на Трговско – индустриската комора на Бугарија, Македонија се најде на 3-то место од списокот за посакуваните дестинации за правење на бизнис и инвестиции.”

Stand 01

Македонија и Бугарија како две соседни земји имаат многу заеднички работи, една од нив е туризмот, рече директорот на АППТ, Христијан Џамбазовски.

“Според податоците на државниот завод за статистика, бројот на странски туристи е зголемен за 15%, додека бројот на Бугарски туристи кои дошле во Македонија е зголемен за неверојатни 15,5%. Овие извонредни бројки покажуваат дека соработката на Македонија и Бугарија е на доста високо ниво, за што се надеваме дека оваа тенденција на пораст ќе остане и во иднина бидејќи имаме високи очекувања од овој пазар. Бугарија во овој момент е рангирана на петто место по бројот на туристи, веднаш по Турција, Србија, Холандија”, изјави Џамбазовски.

На саемот за туризам во Бугарија, Република Македонија се претстави во нов дизајн на штандот и нови промотивни материјали.

Саемот за туризам во Бугарија е 7ми по ред на кој АППТ ја претстави Република Македонија оваа година. Во наредниот период, Македонија ќе биде присутна на саемите за туризам во уште осум држави низ светот.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.