Макрон: Европската политичка заедница е надополнување на процесот на пристапување во ЕУ

French President Emmanuel Macron gestures after a meeting with the Moldovan president at the Elysee Palace in Paris on May 19, 2022. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)

Францускиот претседател Емануел Макрон изјави во четвртокот дека потенцијалната ткн Европска политичка заедница, којашто ја предложи на почетокот на мај претставува надополнување, а не алтернатива на процесот на пристапување во Европската унија.

Говорејќи пред Елисејскиот дворец при пречекот на претседателката на Молдавија, Маја Санду, францускиот претседател потсети дека овој нов формат има цел „да создаде нова рамка за структурирање на соработката, здружувајќи ги демократските европски нации кои се придржуваат до нашата база на вредности и кои се стремат кон или да не влезе во Европската унија“.

„Оваа заедница не е алтернатива на пристапниот процес, туку надополнување кое, независно од него, овозможува посилно структурирање на политичкиот, енергетскиот и инвестицискиот однос со неколку земји кои тоа го посакуваат“, рече Макрон.

Францускиот челник го претстави овој проект на 9-ти мај пред Европскиот парламент во Стразбур во екот на дебатата за започнување на процесот на пристапување на Украина, во војна против Русија. Тој објасни дека ќе бидат потребни децении за Украина да се приклучи на ЕУ и предложи во меѓувреме таа да биде дел од „Европската политичка заедница“ која може да ја вклучи и Велика Британија, која ја напушти ЕУ во 2020 година или Молдавија.

Овој проект, за кој мора да се дискутира на европскиот самит на крајот на јуни, беше критикуван од некои лидери, како што е литванскиот претседател Гитанас Науседа, според кого тој го одразува недостатокот на волја за брзо интегрирање на Украина во ЕУ.