Макрон: Поддршката на Западот за Украина може да опадне ако конфликтот се одолговлекува

Западот може да почне да ја преиспита својата помош за Украина ако конфликтот се одолговлекува, рече францускиот претседател Емануел Макрон за време на меѓународната безбедносна конференција Глобсек во Братислава, Словачка, додавајќи дека сѐ уште се големи надежите за успех на украинската  контраофанзива.

„Се подготвуваме овој конфликт да се пролонгира, за последиците од таквиот пресврт на настаните“, рече тој. „Мораме да го подготвиме јавното мислење за да ја одржиме долгорочната поддршка за Украина во конфликт со висок до среден интензитет во согласност со ситуацијата. До тој степен, мора да ја преиспитаме и анализираме природата на нашата поддршка заедно со нашите партнери во текот на ова лето, и да сфатиме што ни треба за да го постигнеме посакуваниот резултат“.

Во меѓувреме, францускиот лидер се воздржа од јавно да разговара за идните перспективи на Украина, доколку многу нагласената контраофанзива на Киев се покаже како неуспешна, изразувајќи ја својата надеж дека ќе успее.