Макрон сака да го воведе „францускиот модел“ на евтаназија

AFP PHOTO / NICOLAS TUCAT

Францускиот претседател Емануел Макрон во понеделникот во Париз изјави дека сака да воведе „француски модел на ставање крај на животот“ како одговор на неодамнешната дебата на граѓаните кој гласаше за легализирање на евтаназијата, но францускиот претседател не се обврза на ништо.

Еутаназијата е чин на „намерно завршување на нечиј живот под медицински надзор за да се стави крај на болката и страдањето“. Ова чувствително прашање е различно регулирано низ светот.

Макрон ја повика неговата влада и членовите на парламентот од сите пратенички групи да напишат предлог за можни начини за ставање крај на животот. Не даде конкретни ветувања и не е јасно што значи тоа за контроверзното прашање на евтаназијата.

Заклучоците на граѓанскиот панел треба да послужат како почетна точка за дискусии. Во Франција е забранета „активната евтаназија“, која вклучува давање смртоносен агенс на лицето. Дозволена е „пасивна евтаназија“, која вклучува исклучување на уреди кои го одржуваат човекот во живот и “индиректна евтаназија“, кога силни лекови ја „намалуваат болката и ја забрзуваат смртта“.

Минатата есен, францускиот Совет за етика предложи етичка форма на „активна евтаназија“ под строги услови. Пристап до евтаназија, според предлогот на советот, треба да им се дозволи на терминално болните возрасни лица со физички или психички тешкотии кои не можат да се намалат.

Нивната болест мора да биде опасна по живот дури и во средната фаза. Здравствените работници, според граѓанскиот панел за кој нема информации како е составен, ќе го задржат правото да одбијат да го дадат смртоносниот агенс, но мора да го упатат пациентот на некој друг. Француското општество е поделено по ова прашање.

Макрон, исто така, во понеделникот објави и дсетгодишен план за палијативна нега, кој ќе обезбеди одреден број кревети за палијативна нега во секој регион.