Маричиќ: Европското знаменце се злоупотребува поради блокадите од Левица

Европското знаменце на законите за коридорите што ке ги гради Бехтел и Енка е политички оправдана одлука насочена директно против блокадата на Левица, објасни вицепремиерот Маричиќ. Тој тврди дека за ова е известена и Унијата, иако признава дека се работи за законски измени кои не се дел од европското аки, факт на кој пред два дена укажа и делегацијата на ЕУ во земјава.

Оваа одлука е донесена за да се заобиколи нелегитимната блокада од страна на Левица, проруска партија, анти-НАТО партија, анти-ЕУ партија која ќе направи сѐ да ги спречи коридорите и впишани во европските трансевропски мрежи и за еден ваков проект реализиран од американска компанија.

Од ЕУ пак очекуваат државата повеке да се посвети на борбата против коруцијата која е клучен проблем на евротинтегративниот пат.

Маричиќ најави дека овој проблем ке го разгледа со премиерот за да се направи мини реформски план кој ќе треба летово да се реализира.На судиите и обвинителите им порача да ги запазат процедурите и повеќе да внимаваат на јавниот имиџ. Вицепремиерот очекува текстот на уставните амандмани да биде завршен наредните денови или недели за да може до ноември да биде изгласана промената на Уставот.