Маричиќ за случајот со Пендиков: За обвинувањата и навредите кон Македонија, може да се одговара кривично

Христијан Пендиков може да одговара за навредите и обвинувањата упатени кон Македонија и Македонците, а главната улога ја има Обвинителството.

Со ова е согласен и вицепремиерот за европски прашања, Бојан Маричиќ.

Тој во интервјуто за „Макфакс“ посочи дека Пендиков своите тврдења дека Бугарите во Македонија се малтретирани ќе треба да ги докаже.

Такво тврдење треба да се докаже. Тоа не е точно, според мене, дека е напаѓан затоа што е Бугарин. Ние одговоривме, секако дека не оправдуваме насилство кон никого“, изјави Маричиќ за „Макфакс“.

Вицепремиерот одговараше и дали може да му се одземе државјанството на Пендиков, но и што може државата да направи за да ги спречи обвинувањата и навредите што доаѓаат од натепаниот охриѓанец со бугарска самосвест.

„За обвинувањата и навредите кон Македонија, може да се одговара кривично. Не мора да го врати државјанството. Би го повикал Обвинителството, исто како што сме го повикале и во најновите случаи сега, секаде каде што има говор на омраза, омаловажување на нашиот народ и на достоинството, да си ја сработи својата работа. Пендиков не треба да биде исклучок“, рече Маричиќ.