Маск: Успешно вградивме безжичен мозочен чип кај човек, изумот се вика „телепатија’’

Технолошкиот милијардер Илон Маск вели дека неговата компанија за прв пат успешно вградила еден од своите безжични мозочни чипови кај човек.

Првичните резултати открија ветувачки шила на невроните или нервните импулси и пациентот добро закрепнува, рече тој.

Целта на компанијата е да го поврзе човечкиот мозок со компјутерите и вели дека сака да помогне во справувањето со сложените невролошки состојби.Голем број ривалски компании веќе вградија слични уреди.

Компанијата на Маск доби дозвола да го тестира чипот на луѓе од американскиот медицински регулатор, во мај.објавувајќи на Х, платформата Маск рече дека првиот производ ќе се вика телепатија.

Чипот,рече тој, ќе овозможи „контрола на вашиот телефон или компјутер, а преку нив речиси секој уред, само со размислување“.„првичните корисници ќе бидат оние кои не можат да ги користат своите екстремитети“, продолжи тој.

Осврнувајќи се на покојниот британски научник кој имаше болест на моторните неврони , тој додаде: „замислете Стивен Хокинг да може да комуницира побрзо од дактилограф . Тоа е целта“рече Маск.