Математичка техника од 18-от век ќе го пронајде малезискиот авион?

63

Заборавете на сателитските снимки и потрaгата од воздух- најдобар начин за пронаоѓање на исчезнатиот малезиски авион би можеле да бидат математички техники од 18-от век.

Со помош на овие техники е пронајден летот 447 на Ер Франс, а во прашање е „Баесовата статистика“, која ја мери веројатноста каде би можел да биде исчезнатиот авион.

Оваа техника го добила името по математичарот Томас Баес и им овозможува на експертите на секоја точна на мапата да и’ доделат неколку фактори. На пример, кои се шансите авионот да се сруши поради механички проблеми? Колку далеку авионот може да се урне во споредба со неговата последна позната локација? Колкави се шансите екипитие за потрага да ги предвидат остатоците од авионот на различни локации?

Во прашање е техника на основа на која се избира ресторан и гледаме дали е преполн, освен тоа што експертите кои што го уловиле Ербасот А330 на Ер Франс ќе мора да направат се’ за секоја точка која што може да биде местото на неговиот пад.

Во прашање е толку голем предизвик што група експерти за статистика од САД, кои што ги повикала Франција во случајот на летот на Ер Франс, што едноставно не постои.

Овие техники им помогнале на луѓето да пронајдат подморица од Втората светска војна,  но нема никакви докази дека овој метод може да послужи во потргата по малезискиот авион.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.