Меѓународниот суд на правдата му нареди на Израел да ја запре офанзивата на Рафах

Меѓународниот суд на правдата донесе одлука во петокот со која му наредува на Израел да спроведе прекин на огнот во Појасот Газа, но ИДФ продолжува со својата офанзива во Рафах.

Преторија го повика Меѓународниот суд на правдата да нареди „веднаш“ запирање на израелската војна против палестинските џихадисти на Хамас, вклучително и во најјужниот град Рафах, каде што Израел верува дека се наоѓаат преостанатите баталјони на Хамас, заедно со многу израелски заложници.

Портпаролот на израелската влада во четвртокот рече дека „ниту една сила на лицето на земјата нема да го спречи Израел да ги брани своите граѓани и да го уништи Хамас во Газа“. Соодветно на тоа, бидејќи Израел не се очекува да ја исполни судската наредба, се очекува Советот за безбедност да се состане во рок од неколку дена за да разговара за ова прашање.

Терористичката група Хамас ја поздрави наредбата на Меѓународниот суд на правдата Израел да ги запре воените операции во Рафах кои би го загрозиле уништувањето на цивилното население што се засолнува таму.

Сепак, Хамас за Ројтерс изјави дека пресудата не ги опфаќа тековните борби во другите делови на енклавата.

„Ние веруваме дека тоа не е доволно бидејќи агресијата на окупацијата низ Појасот Газа, особено во северниот дел на Газа, е исто толку брутална и опасна“, рече високиот функционер на Хамас, Басем Наим.

Хамас го повикува Советот за безбедност на Обединетите нации да ја спроведе одлуката на Меѓународниот суд на правдата, вели тој, додавајќи дека терористичката група го поздравува барањето на судот да дозволи истражните комитети да стигнат до Појасот Газа за да ги испитаат наводите за геноцид врз палестинскиот народ.

Израел категорично негираше дека извршил акти на геноцид во својата војна против Хамас во Газа, која сега е во осмиот месец.

„Хамас вети дека ќе соработува со истражните комитети“, изјави Наим за Ројтерс.

Израел да го отвори преминот Рафах

Заедно со неговите наредби во врска со израелската воена операција во Рафах, Меѓународниот суд на правдата му наредува на Израел да го „одржи отворен“ граничниот премин Рафах меѓу Египет и Газа за да дозволи „непречено обезбедување “ на хуманитарна помош за регионот.

Преминот Рафа е затворен откако ИДФ започна ја почна операцијата, а Египет го затвори преминот. Оттогаш, Египет не сака повторно да го отвори преминот се додека ИДФ ефикасно управува со другата страна, а Израел се обидува да регрутира друго тело за да го води преминот. Палестинските власти ја отфрлија понудата да управуваат со преминот Рафах, бидејќи Израел рече дека на офицерите нема да им биде дозволено формално да се идентификуваат како палестинска самоуправа поради стравувањата од притисок од крајнодесничарските членови на израелската коалиција.

Судот, исто така, му наредува на Израел да дозволи „непречен пристап до Појасот Газа“ за истражни комисии, мисии за утврдување факти или други истражни тела наложени од ОН да ги испитаат наводите за геноцид.

Оваа наредба би можела да ги поттикне агенциите на ОН да испратат делегации за да започнат истраги за наводите за геноцид што Јужна Африка и другите нации ги упатуваат против Израел во судот.