Медицинска сестра во Британија виновна за убиство на седум бебиња: Ги труела со безопасни материи

Медицинската сестра во Велика Британија, Луси Летби, е прогласена за виновна за убиство на седум бебиња.

Таа ги убила бебињата со вбризгување воздух помеѓу јуни 2015 и јуни 2016 година, кога работела во болница во Честер, јавува Би-Би-Си. Летби, која има 33 години, беше прогласена за виновна и за обид за убиство на уште шест бебиња во породилиштето.

Таа користела различни методи, како намерно вбризгување воздух во нив, насилно хранење со млеко и труење со инсулин. Таа убила пет момчиња и две девојчиња. Жената се соочила со вкупно 22 обвиненија, а била прогласена за невина по две точки од обвинението. Поротата беше неодлучна по обвиненијата за обид за убиство на уште четири бебиња.

33-годишната девојка, по потекло од Херефорд, ги отфрли сите 22 обвиненија против неа, тврдејќи дека смртта на бебињата се должи на хигиената во болницата и слабо обучениот персонал.

Поротата на Крунскиот суд во Манчестер расправаше вкупно повеќе од 110 часа. Нејзината пресуда ќе биде изречена во понеделник.

„Во нејзините раце, безопасни материи како воздух, млеко, течност – или лекови како инсулин – станаа смртоносни. Она што го научи на училиште и на факултет, таа целосно го изопачи и се вооружи со опасен занает да предизвика штета, тага и да донесе смрт. повторно и постојано ги повредуваше бебињата, во средина која требаше да биде безбедна за нив и нивните семејства“, рече обвинителот Паскал Џонс.
Таа додаде дека „родителите биле изложени на нејзината морбидна љубопитност и нејзиното лажно сочувство“.

„Премногу од нив дојдоа дома во празни соби што ги опремуваа за бебиња. Нејзините напади беа целосно предавство на довербата што и беше дадена“, рече Џонс.

Одбранбениот тим на Луси Летби тврди дека смртните случаи биле резултат на сериски грешки во грижата за бебињата и дека таа била жртва на систем кој сакал да ја префрли вината на неа.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.