Медведев: Нема да го забраниме Јутјуб во Русија

Нема планови да се забрани Јутјуб во Русија, рече рускиот премиер Дмитриј Медведев во годишното интервју со 20 руски телевизии.

-Никој не планира да забрани ништо, а Јутјуб ќе продолжи да работи како и досега (во Русија). Оние што заработуваат пари на Јутјуб сепак ќе можат да го сторат тоа, иако не зависи од вас, туку политиката на Јутјуб, рече Медведев, одговарајќи на прашање од блогерот Анастасија Мејева.

Коментирајќи ги забраните на Интернет, рускиот премиер објасни дека тие не се ефикасни, дека се лесни за заобиколување и дека таканаречениот закон за суверен интернет (Рунет) не е насочен кон забрани.

– Предлог-законот има друга намена – да не нè исклучува од интернет ако му се случи на некого. Кога започнаа несогласувањата со Американците, сериозно се разгледуваше прашањето за наше исклучување од системот за верификација на плаќањата. Тоа е она што се нарекува низок удар, всушност, прогласување војна. Сепак, за тоа се зборуваше, рече Медведев.

– Тогаш, зошто да не ја исклучиме славината што е поврзана на интернет? Не сме сигурни дека во одреден момент нема да нè исклучи, рече Медведев, истакнувајќи дека голем број на функции поврзани со интернет се изведуваат во САД.

Русија усвои Закон за суверен интернет, т.н. „Рунет“, што стапи во сила на 1 ноември со цел да се заштити одржливото работење на интернетот во случај на закани по неговото функционирање од странство.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.