Мекалистер и Браун со поддршка за нови локални политики и развој на капацитетите на идните градоначалници и советници на ВМРО-ДПМНЕ на академија на Конрад Аденауер

На денешниот настан по повод отворање на Политичката академија на Фондацијата Конрад Аденауер „Поттикнување на демократијата на локално ниво“ преку конференциска линија и во салата на присутните учесници им се обратија Дејвид Мекалистер, потпретседателот на Европската народна партија, Даниел Браун, официјалниот претставник на Фондацијата Конрад Аденауер, како и Христијан Мицкоски, претседател на ВМРО-ДПМНЕ и Стефан Андоновски, член на Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ и претседател на ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“.

Господинот Дејвид Мекалистер посочи дека според него вниманието на сите политички партии треба да биде насочено да се подобри животот на населението во локалните средини.
-Вие како партија и вие Христијан Мицкоски како претседател ја имате нашата поддршка, односно поддршката на Конрад Аденауер. Сега на 17-ти октомври мора да се одржат слободни и фер избори, истакна господин Мекалистер и им посака успешна работа на учесниците.

Гоподинот Даниел Браун во своето обраќање истакна дека локалната политика е базичната политика што е основа за здраво демократско општество.

-Токму затоа оваа политичка академија организирана од Фондацијата Конрад Аденауер и ПИАЦ „Љубиша Георгиевски“ е наменета преку богатата и разновидна програма со учество на домашни експерти но и на искусни експерти од Германија во сферата на локални политики да придонесе за развој на капацитетите на идните градоначалници и советници на ВМРО-ДПМНЕ. Локалната политика е таа која е најблиску до Граѓанинот и политичките претставници имаат директна одговорност пред своите сограѓани, говореше тој.
Браун им посочи на учесниците дека смета дека оваа академија ќе понуди можност за размена на искуства и можност да учиме едни од други развивајќи локални политики за доброто на граѓаните.

Господинот Стефан Андоновски од ВМРО-ДПМНЕ се осврна на визијата на академијата – која како што рече треба да им послужи на идните градоначалници и советници во практичната реализација на изборната кампања, подготовката на програмата, но најмногу, во водењето на општините.

-Победата е пред нас, но за неа треба да се избориме за решенија за сите луѓе на Македонија, рече Андоновски.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.