МЕПСО со предупредување до земјоделците во сезона на жетва и наводнување

АД МЕПСО ги предупредува земјоделците во екот на сезоната за наводнување и за жетва, да бидат особено внимателни додека ракуваат со опремата за наводнување, со земјоделската механизација и со додатната земјоделска опрема во близина на далеководи од преносната мрежа.
– Не поминувајте со комбајни или друга робусна земјоделска механизација под проводниците, – не поставувајте цевководни системи за наводнување под проводните јажиња во далноводните траси, – не ги кревајте во височина (вертикално) металните цевки од системите за наводнување под проводните јажиња на далекуводите бидејќи металот е проводник на електрична енергија и се изложувате на огромен ризик. – Не ги поставувајте прскалките за наводнување под проводните јажиња и во безбедносните коридори на далноводите од преносната мрежа. Допирот на водениот млаз со проводните јажиња може да биде кобен по живот на лица кои се наоѓаат под трасата на далеководот, – не палете стрништа во близина на далековод бидејќи се загрозува доверливоста на електроенергетскиот систем.
-Дополнително апелираме спортските риболовци да бидат особено внимателни при манипулација со риболовните стапови во близина на далеководи, а граѓаните да не вршат градежни работи на трасите на далеководите, под јажињата за пренос на електрична енергија, апелираат од МЕПСО.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.