Свет

анкета за германските личности Меркел во Холандија е попозната од Хитлер

Меркел во Холандија е попозната од Хитлер

Германската канцеларка Ангела Меркел е попозната е меѓу холандските ученици од нацистичкиот водач Адолф Хитлер, покажува истражувањето објавено во петокот.

Институтот за германски студии во Амстердам го вршел истражувањето околу 3.000 ученици на возраст меѓу 11 и 19 години на набројат што повеќе славни Германци.

Ангела Меркел бил најчестиот одговор, додека Адолф Хитлер бил вториот одговор. Во слично истражување пред осум години, нацистичкиот лидер беше на првото место.

Но затоа делото на Хитлер „Мојата борба“ (Main Kampf) сѐ уште е најпознатата германска книга, пред „Жените кои ги читав“ Бернард Шилник.

Педесет и осум отсто од испитаниците не знаеле да кажат ниеден германски автор.