„Microsoft“ потврди дека ќе продолжи со политиката на кратење на работните места

Новиот бран отпуштања е на врвот на отпуштањето од 10.000 лица објавено во јануари, објави „CNBC“.

Портпаролот на „Microsoft“, сепак, одби да го прецизира бројот на отпуштања во последниот круг.
Во понеделникот, компанијата поднесе известување дека ќе отпушти 276 работни места во државата Вашингтон. Од нив, 66 се онлајн вработени. Претставниците на маркетингот и услугите на клиентите споделија пораки на социјалните мрежи за да објават дека ја губат работата.

„Промените на организацијата и работната сила се неопходен и редовен дел од водењето на нашиот бизнис“, рече портпаролот на „Microsoft“ во коментар испратен по е-пошта.

„Ќе продолжиме да даваме приоритети и да инвестираме во стратешки области на раст за нашата иднина и во поддршка на нашите клиенти и партнери“, додаде тој.

„Amazon“, „Google“ и другите големи технолошки компании, исто така, преземаа отпуштања оваа година откако брзо ја зголемија својата работна сила за да ја задоволат зголемената побарувачка за време на пандемијата, посочува „CNBC“.

Неодамна се појави дека извршниот директор на „Microsoft“, Сатја Надела, им кажал на колегите директори и членовите на одборот дека софтверската компанија има за цел да достигне приход од 500 милијарди долари до 2030-та година.

Ова е двојно зголемување во споредба со нивната сегашна големина и подразбира најмалку 10% годишен раст на приходите.

„Microsoft“, една од најценетите компании во светот, не практикува да објавува финансиски прогнози за далечната иднина.

Во својот последен извештај за заработка, на пример, компанијата даде само насоки за тековниот период, кој за неа е четврти фискален квартал.

За 2022-ра година, „Microsoft“ заврши со вкупен раст од 18% и раст на оперативниот приход од 19%, потсетува и „CNBC“.