Милановиќ по обраќањето на Путин до јавноста: Ова е страшно опасна ситуација

Хрватскиот претседател Зоран Милановиќ по обраќањето на рускиот претседател Владимир Путин до јавноста изјави дека ова е многу опасна ситуација.

„Ова е ужасно опасна ситуација. Посегнувам и се расправам со оние кои до вчера ѕиркаа од џебовите на јакната на Путин“, рече Милановиќ и додаде:

„Русија мора да ослабне толку многу што не може да направи такво нешто. Гледаме дека таа упорно продолжува…“.

Милановиќ вели дека единствено што му преостанува е некако да си ја „олесни душата“.

„Но, не го правам тоа за да си ја олеснам душата и да и наштетам на Хрватска, внимавам што зборувам, но од тоа да не кажам ништо и да кимнам со главата и да кажам нешто, избрав да кажам нешто“, вели тој.

На прашањето дали Хрватска има план во случај на нуклеарна војна, Милановиќ рече дека Хрватска не учествувала во клучните одлуки и дека не е нуклеарна сила.

„Ние не сме ниту Полјаци, ниту ја нападнавме Украина, ниту донесовме клучни одлуки. Влеговме во НАТО со примарна цел Американците да не заштитат од варварството и опасноста од Белград. Затоа, ниту сме прашани, ниту учествуваме дополнително. Секоја одлука треба да биде добро избалансирана. А не некој да го користи за личен напредок“, рече Милановиќ.

„Украина не е членка на НАТО… Не можеме секому да ветуваме“, рече Милановиќ.

„И за нуклеарното оружје, Путин го повторува тоа одвреме-навреме, но јас не го гледам тоа како главен проблем во моментов, но го гледам проблемот што Русија не е економски скршена и тоа требаше да биде за неколку месеци. . Се случи токму спротивното“, изјави Милановиќ.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.