Министерството за финансии на САД одбило напади од руски хакери

Министерството за финансии на САД во октомври одбило кибер напади од руска хакерска група. Како што објавија денеска од финансискиот орган, инцидентот не предизвикал прекини и потврдил дека преземените мерки за засилување на кибербезбедноста на министерството се ефективни.

Нападите биле во форма на дистрибуиран отказ на служба (DDoS) и се случиле неколку денови по сличните напади на руската хакерска група „Килнет“ на американски фирми од финансискиот сектор.

Тогаш била нападната мрежната инфраструктура на JPMorgan Chase Со., но банкатa не соопшти дали имало последици по нејзината дејност.

Во согласност со новите процедури донесени од администрацијата на пртседателот Џо Бајден, Министерствотo за финансии ги предалo IP адресите користени во нападите.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.