Министерството за култура и официјално ќе финансира проект наречен „Илирида“

138

одишниот конкурс на Министерството за култура годинава повторно предизвикува скандали во јавноста поради нивниот избор за финансирање на проекти од национален интерес во културата за 2020 година.

Меѓу проектите финансиски поддржани со годинашниот конкурс на министерството за култура се наоѓа и организација по име “Илирида”.

Министерството за Култура финансиски го поддржала ансамблот за народни песни и игри “Илирида” и тоа со два проекти.

Едниот проект е во чест на јубилејот 5 години од основањето на Илирида а вториот е за детски фолклорен фестивал.

Според Министерството за култура сите пристигнати пријави внимателно беа разгледувани од стручните комисии, составени од реномирани професионалци од соодветните дејности, кои при селекцијата на пријавите особено внимавале да овозможат правична, квалитетна и соодветна распределба на буџетските средства.

Претседатели на комисиите кои ги разгледувале пристигнатите пријави по одделни дејности се: за литература и издавачка дејност – Бертон Сулејмани; за драмска дејност – Ирена Стеријовска; за фолклор и сценско-уметничка дејност – Арлинда Калиси; за музичка и музичко-сценска дејност – Јане Бакевски; за визуелни уметности, архитектура и дизајн – Трајче Блажевски; за интердисциплинарни проекти – Артан Исмајли; за меѓународна дејност – Џемил Бектович; за заштита на недвижното културно наследство и заштита на аудиовизуелни добра – Миле Велчовски; за музејска дејност – Фаница Велјановска; за библиотечна дејност – Авзи Мустафа.

За проектите на Илирида не е јасно дали одлучуваа комисијата за фолклор и сценско-уметничка дејност која ја води Арлинда Калиси или за музичка и музичко-сценска дејност која ја води Јане Бакевски.

Илирида е илегална воена организација која се бори за обединување на сите територии на Балканот каде што живеат Албанци и се наоѓа на црната листа на САД која третира терористички и организации опасни за стабилноста на Балканот.

Инаку од резултатите интересно е дека Министерството за култура ќе му додели и 90 илјади денари на Нано Ружин, поранешен фунцкионер на СДСМ, и поранешен амбасадор на Македонија во НАТО за организирање на настанот „Современа иконографија“.

Сите резултати детално можете да ги погледнете ТУКА.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.