Миновски: Со заедничката прослава се сквернави најголемиот национален празник

167

Македонската револуционерна организација не се борела за Бугарија и бугарска држава, туку цели чети се жртвувале за Македонија и за македонска држава, рече на денешната панел дискусија професорот по историја Михаило Миновски.

„Многу работи се сметаат дека во одреден период треба науката малку да прави компромиси со политиката. Така направи македонската академија, кога со бугарската академија договараа заеднички да го слават Илинден. Јас уште еднаш ќе повторам , јас бев повикан, учествував на тие расправи и тогаш и сега и категорично сум против дека тоа е најголема штета која прави скренавење на најголемиот наш национален празник, или да речиме скренавење на борбата, скренавење на огромните жртви што ги дадовме“, рече професорот Миновски.

Според него, не смее да се заборави да се истакне дека во време на Македонската револуционерна организација до овој период никогаш не се спомнало во ниту еден документ дека се борат за бугарска држава или за Бугарија.

„И она што е специфично да го споменеме, кај ниеден народ тоа го нема како што го има кај Македонците. Војувале државите, војувале војските, цели армии се предавале, македонските ревулоционери не се предавале, колективно цели чети се жртвувале за Македонија, за македонска држава, а не за бугарска држава, тоа е таа историската вистина. Нека каже некој пример друг, има јапонци камикази поединци или и сега ги имаме, меѓутоа со цели чети да се жртвуваат такво нешто нема во историското минато. Сега ние тоа сето треба да го погазиме, да се откажеме од сето тоа, да прифатиме дека сме Бугари, односно дека Македонија е втора бугарска држава. Такво чудо никаде не се случило, дали кај нас ќе се случи ќе видиме“, истакна на денешната панел дискусија историчарот Михајло Миновски.

 

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.