Мисијата на ОН за човекова права открила „веројатни“ масовни гробници во Либија

Мисијата на Обединетите нации во Либија објави во понеделникот дека постојат „веројатни масовни гробници“ коишто допрва треба да се истражуваат, веројатно дури 100, во град во кок се пронајдени стотици тела, и ги повика властите во Триполи да продолжи потрагата за гробници.

Извештајот кој подоцна оваа седмица ќе биде поднесен во Советот за човекови права при ОН детално опишува како паравоена единица која ја воделе седум браќа погубила и затворила стотици луѓе меѓу 2016 и 2019 година, понекогаш држејќи ги во минимални структури слични на фурни наречени „кутии“ кои биле запалени во текот на испитувањето.

Доказите за грабнувањата, егзекуциите и тортурите во Тархуна, кои ги открила независна мисија за утврдување на фактите, претставуваа еден од нејеклатантните примери на кршење на човековите права во турбулентниот период од соборувањето со интервенцијата на НАТО власта на деценискиот либиски водач Моамер ел-Гадафи во 2011 година.

Меѓу жртвите биле инвалиди, како и жени и деца, стои во извештајот составен на 51 страница, во кој увид имал Reuters.

Врз основа на сведочењето на жителите и двете посети на локациите, мисијата пронашла „разумни причини“ дека милицијата Канијат починала сториле злосторства против човештвото. Идентификувале четворица команданти кои во нив лично учествувале.

Либиските власти веќе откриле 247 тела во масовни и поединечни гробници во областа на Тархуна во западна Либија. Многу од телата сѐ уште биле со лисици на рацете и превези на очите.

Мисијата користела сателитски снимки кои покажуваат знаци на раскопување на почвата меѓу другите докази за да се идентификуваат три нови веројатни локации на масовни гробници. Но би можело да ги има повеќе, се наведува во извештајот, повикувајќи се на постојна гробница позната како „депонија“ каде што е истражен само мал дел од локацијата.

„Според инсајдерски сознавање, сѐ уште би можело да има до 100 уште неоткриени масовни гробници“, се истакнува во извештајот.

Засега не е јасно како овие откритија ќе се одразат на либиската власт. Либиската дипломатска мисија во Женева не одговорила на барање за коментар.

Во една фаза групацијата Канијата делувала во соработка со владата на Националниот договор со седиште во Триполи, којашто е призната и поддржувана од ОН, а подоцна наводно со источната Либиска национална армија (LNA) која ја предводи фелдмаршалот Калифа Хафтар со седиште во Тобрук, кој имаше неуспешна офанзива за соборување на владата во Триполи.

Милицијата Канија веќе нема власт во Тархуна. Нејзините преживеани водачи, како што се верува, пребегнале во источна Либија, под контрола на LNA.

Во заклучоците Мисијата за утврдување на фактите (FFM) ги повикаа либиските власти да ја продолжат потрагата по гробниците. Исто така, ги повика на воспоставување посебен суд за процесуирање на злосторствата.

Трејси Робинсон, една од трите водителки на тимот од 18 луѓе, изјави дека нема ресурси ниту овластувања самата да ги истражи гробници во Тархуна.

„Должност на државата е да дејствува“, рече Робинсон за новинарите во Женева.

Извештајот ги опишува и тешкотиите со либиските власти во минатото. Дипломати и извори од ОН, исто така, рекле дека Reuters дека Либија претходно изразила резерви во врска со продолжувањето на мисијата, која завршува до крајот на јуло.

Според нацрт резолуцијата која во моментов е пред советот со седиште во Женева, истрагите би требало да продолжат уште девет месеци, што помалку отколку што се очекуваше. Одлуката се очекува до крајот на седмицата и, доколку резолуцијата биде усвоена, членовите FFM рекле дека следната година на советот имаат намера да му поднесат дополнителни докази, конечниот извештај и доверливиот список на осомничените.