ММФ не може да помогне на Грција без одржлив долг

Извршниот директор на Меѓународниот монетарен фонд ММФ Кристин Лагард ја повика Грција за повеќе реформи и иницијативи во врска со грчкиот државен долг, пишува весникот „Имерисија“.

Грчкиот долг треба да стане одржлив, нашиот став не е променет, изјави Лагард, која се наоѓа во Перу за учество на средбата на фондот и Светска банка.

Лагард се заложи за понатамошни реформи во пензиско-осигурителниот систем на Грција и во начинот на управување на грчките банки.

Според извршниот директор на ММФ грчкиот долг не е одржлив. Таа нагласи дека ММФ е подготвен да помогне на Грција, додавајќи дека неопходни услови за фондот да може да одобри било каква помош за земјата е програмата за фискална консолидација да биде врзана со усвојувањето и спроведувањето на голем број реформи и со одржливоста на грчкиот долг.

Се очекува за овие и други прашања во рамки на средбата во Лима Кристин Лагард да разговара со грчкиот министер за финансии Евклидис Цакалотос.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.