ММФ отвора регионална канцеларија за Македонија, Албанија, Косово и Црна Гора

32

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) отвора нова регионална канцеларија на резидентен претставник за зајакнување на односите со Македонија, Албанија, Косово и Црна Гора, со седиште во Виена, соопштила шефицата на мисијата на ММФ Џесмин Рахман на средба со вицепремиерт за економски прашања Кочо Анѓушев.

Со оваа канцеларија ММФ тежнее за одржување блиски релации со четирите земји, како и со донаторите, меѓународните институции, вклучувајќи ја и Светска банка и австриската Влада, која е важен трговски и развоен партнер на регионот на Западен Балкан.

Новата регионална канцеларија ќе биде раководена од Стефани Ебле, која моменто е шеф на мисијата на ММФ за Косово. Ебле претходно работела на Украина, Грција, Србија и Босна и Херцеговина. Таа ќе ги надгледува локалните тимови во постојните канцеларии во Албанија, Косово и Македонија, кои ќе продолжат со работа и понатаму, се наведува во соопштението на ММФ, што го пренесува Кабинетот на вицепремиерот.

 

Анѓушев ги презентирал мерките од Програмата за економски реформи 2019-2021, со кои, како што навел, дополнително ќе се подобри бизнис климата и ќе се стимулира повисок и одржлив економски раст.

На средбата, што се одржува во рамки на годишната мисија на ММФ за спроведување на годишниот економски преглед, присуствуваше и Себастиан Соса, раководител на канцеларијата на ММФ за државава.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.