Мнозинството Израелци се против договорот за затвореници за ставање крај на војната

Мнозинството Израелци се против договорот за размена на затвореници кој ќе вклучува прекин на борбите и ослободување на сите затвореници во израелските затвори, според новата студија спроведена од Израелскиот институт за демократија.

Според истражувањето, 51,8% од Израелците се против таков договор, наспроти 39,5% кои го поддржуваат.

Во однос на можноста за истражување на неуспесите околу масакрот на 7-ми октомври, 48% од еврејската јавност се противат на отворање истрага токму сега, наспроти 46% кои поддржуваат итна истрага.

Сепак, 57,8% од арапската јавност сметаат дека таков договор е добар, наспроти 20,7% кои се сомневаат во резултатите од таков договор.