Момчето на Сабаленка, Колцов имал болест од која страдаат хокеарите

Неодамнешната трагедија што го погоди спортскиот свет, смртта на поранешното момче на тенисерката Арина Сабаленка, хокеарот Константин Колцов и поранешниот шампион во НХЛ, Крис Сајмон, ја остави јавноста во шок. И двајцата извршиле самоубиство на сличен начин, што предизвика бројни шпекулации и теории за причините за нивните трагични одлуки.

По смртта на славниот хокеар, неговата поранешна сопруга Јулија Михаилова изрази сомнеж во официјалната верзија според која Константин Колцов си го одзел животот скокајќи од балконот во хотелската соба во Мајами, додека во полициските извештаи сè уште стои дека тоа го направил. Слично на тоа, смртта на Сајмон, исто така, покрена сомнеж и теории кај љубителите на спортот, особено поради сличностите меѓу овие два случаи.

Една од теориите што е изнесена се однесува на можноста дека и двајцата страдале од хронична трауматска енцефалопатија, позната како „CTE“. Оваа болест, чие присуство кај хокеарите е особено загрижувачка, предизвикува промени во однесувањето и менталното здравје, а често се поврзува со долготрајни последици од повреди на главата при спортски активности.